Cum se organizeaza echipamentul intr-un rucsac de munte ?

Cand iti impachetezi echipamentul de munte in rucsac trebuie sa respecti 4 reguli:
  1. Echipamentul cu greutatea cea mai mare se aseaza cat mai aproape de spatele tau
  2. Echipamentul cu greutatea cea mai mica se aseaza cat mai departe de spate, inspre exterior
  3. Articolele pe care le vei folosi pe drum se aseaza deasupra, pentru a avea acces la ele
  4. Articolele care se folesesc mai rar se aseaza la fundul rucsacului

Cand te apuci de impachetat rucsacul pentru o drumetie, trebuie neaparat sa tii cont de greutatea echipamentului de care ai nevoie si de cat de util, sau cat de des il folosesti pe drum. Pentru a fi mai usor sa-ti organizezi lucrurile in rucsac, inainte sa te apuci de indesat, imparte echipamentul in 4 grupuri si intinde-le pe jos, sau pe pat, sau pe masa, astfel: grele, usoare, folosite frecvent si folosite rar. Asa, vei avea o idee mai clara despre cat echipament ai, de ce tip este si vei avea o viziune de ansamblu asupre modalitatii in care vei aseza totul in rucsac.

Ca exemplu, nu ai nevoie de acces rapid la sacul de dormit: il vei pune la fundul rucsacului, pe langa alte articole non-esentiale pe drum, de care vei avea nevoie doar cand ajungi la locul unde vei campa.

Cele mai grele articole le vei pune deasupra sacului de dormit, centrat, cat mai aproape de coloana ta vertebrala, pentru a crea un centru de greutate confortabil.

cum impachtezi rucsacul

sursa: becketonline.co.uk

In jurul articolelor grele, va trebui sa pui articole cu o greutate redusa, mai moi, pentru a tine articolele voluminoase in loc; de exemplu imbracamintea.

Pune-ti lucrurile de care ai nevoie in mod constant, ca gustari, harta, busola, servetele si alte lucruri esentiale la indemana, deoarece vrei sa ai acces usor la ele. E neplacut sa te afli in situatia in care ai nevoie de un servetel, sau de un plasture si trebuie sa scoti jumatate rucsac pentru a ajunge la ele. Daca ai rucsac cu buzunar pe capac, e locul perfect pentru toate esentialele.

Ajusteaza curelele de compresie astfel incat echipamentul tau va sta mereu in loc si nu va crea balans cand mergi. Nu lasa zone goale in interiorul rucsacului pentru ca echipamentul se va misca, se va crea balans, centrul de greutate se va schimba si tie-ti va face viata mult mai grea decat trebuie sa fie.

Nu lua lucruri inutile cu tine! Orice gram in plus face o diferenta extraordinara pe munte.

Desigur, exista mai multe feluri de a-ti impacheta rucsacul de munte si parerile sunt impartite, dar in general cele 4 reguli sunt respectate de toti montaniarzii.

Sursa: ”www.proalpin.ro”

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lasă un răspuns