Tunete si traznete – cum procedezi pe munte

Daca te intrebai cum se procedeaza in cazul in care esti surprins de o furtuna cu tunete si traznete pe munte, acum o sa stii, daca parcurgi acest articol

Localizarea unui adapost cat de cat sigur (deoarece este imposibil sa fie 100% sigur).

Nu va adapostiti in padure, sub arbori inalti, deoarece acestia sunt ca si o antena naturala pentru captarea fulgerului si dispersarea ulterioara.

Nu va ascundeti sub stanci, deoarece forta unui fulger este foarte mare si poate sparge piatra pe care o folositi ca refugiu si va puteti electrocuta sau suferi accidentari de la roca sfaramata.

banner warmpeace

Nu folositi nici un fel de aparatura electronica (aparate foto, telefoane, GPS-uri, etc) deoarece si acestea sunt potentiale pericole si captatoare pentru fulger.

Indepartati accesoriile metalice si depozitati-le cat mai departe de zona in care va aflati.

Incercati sa nu va adapostiti in sa, sau pe muchii de versanti, deoarece o sa fiti cel mai inalt punct (unde de altfel si trazneste de obicei).

Daca gasiti o pestera pentru adapost, asigurati-va ca aveti cel putin 2 metri de jur imprejur si deasupra.

Daca sunteti in camp deschis, asezati-va in pozitia ghemuita, cu palmele asezate peste urechi (in cazul in care fulgerul loveste aproape sa nu va asurzeasca). Daca grupul este mai mare, pastrati o distanta de minim 15 metri, ca sa nu se propage fulgerul in lant.

banner_bergans_animat_vara

Daca se observa pe traseu persoane care intra in panica, sau nu stiu cum sa reactioneze in astfel de situatii, sfatuitii, sau linistitii (panica, in anumite situatii, poate fi cruciala).

Sursa: ”www.proalpin.ro”

About Author

client-photo-1
admin

Comments

Lasă un răspuns